Om vägglöss
Fakta om vägglöss
En vägglus är faktiskt en skinnbagge och inte en lus. En fullvuxen vägglus är brun i färgen, ca 4-5mm lång och helt platt. När en vägglus har sugit blod nästan fördubblas deras kroppsstorlek och blir konformade. En vägglushona lägger mellan 1-5 ägg om dagen och kan under sin livstid lägga ca 200-500 ägg. Äggen är vita och ca 1mm långa. Det tar ca 6-10 dagar för ett ägg att kläckas. Det tar ca 5 veckor för en nymf att bli fullvuxen.
Vägglöss är blodsugare och lever nära oss människor. Vägglöss, trots namnet sitter främst i våra möbler och inte i väggarna, ett mer korrekt namn är det engelska namnet bed bugs.
Vägglöss sprider inga smittor men lämnar oftast kliande bett. De är nattaktiva och på dagen gömmer de sig gärna i mörka springor och sprickor. Finns inte tillgång på föda kan vägglusen gå i dvala och överleva en längre tid innan den tillslut dör av svält.
Vägglöss kan inte flyga eller hoppa men kan klättra relativt bra och är fenomenala på att hitta små gömslen tack vare deras platta kroppsform.
Vägglöss är riktiga överlevare och tål kyla bättre än värme. Det är viktigt att alltid kontakta ett saneringsföretag om man vet att man har fått hem vägglöss.
Vägglöss är något våra vägglushundar tar hand om åt dig!

Tecken på vägglöss
Det finns tre olika sätt att upptäcka om man har fått in vägglöss. Det absolut säkraste sättet är om man har turen att faktiskt se en lus, men i många fall upptäcks lössen först då de är många i antal och börjat föröka sig väldigt snabbt. Anledningen till att det kan vara svårt att upptäcka vägglöss visuellt är för att de ofta sitter väl gömda i våra möbler, skyr dagsljuset och kommer fram nattetid då vi sover för att suga blod.
Kliande bett eller klåda är de vanligaste symptomen på att man blivit drabbad av vägglöss, men långt ifrån alla bett är vägglusbett. Under framförallt sommarhalvåret kan man ha blivit biten av allt från fågelloppor till myror. De allra flesta reagerar som tur är relativt starkt på betten från vägglöss, men hela 30-40% av befolkningen reagerar väldigt lite eller inte alls.
Det tredje sättet att veta om man har blivit drabbad av vägglöss är att titta efter små svarta prickar i möbler som vi tillbringar mycket tid i, dvs sängar eller soffor. De svarta små prickarna är vägglössens avföring. I en tidig smitta så kan det däremot vara näst intill omöjligt för ett otränat öga att hitta dessa små prickar. Men kom ihåg att alla svarta prickar inte behöver vara just avföring från vägglöss.
Är du osäker på om du fått hem vägglöss eller inte, ring oss så hjälper vi dig att titta på det du hittat eller boka in ett hundsök.


När det går för långt
Hanterar man inte en vägglusproblematik inom en rimlig tid så kan situationen snabbt bli en sanitär olägenhet. Vägglössen förökar sig otroligt snabbt så länge de har tillgång till föda.
Förutom att det är direkt ohälsosamt och jobbigt att bo med hundratals vägglöss så ökar spridningsrisken radikalt ju större populationen blir.
En person som lever i en härd har vägglöss i mer än bara sina möbler. Vägglössen flyttar sig in bakom lister, uppåt väggarna, sätter sig bakom tapetsläpp och hittar gömslen i andra inredningsdetaljer.
Vi på QDD är måna om att sprida vår kunskap och utbilda våra kunder om vägglöss och deras biologi.
Vi kan svara på alla era frågor utifrån vetenskaplig fakta och vår långa erfarenhet av vägglöss i skadedjursbranschen.

En mätt nymf
Här ser man en nymf som förmodligen ätit sin första måltid. Vägglössens kropp sväller upp ju mer blodfylld den blir. Hade nymfen inte precis ätit så hade vi inte kunnat se den med blotta ögat. Det är inte ofta man ser en lus krypa helt öppet på ett lakan. Men ibland har man tur.