Om vägglöss
Fakta om vägglöss
En vägglus är en skinnbagge och inte en lus. En fullvuxen vägglus är brun i färgen, ca 4-5mm lång och helt platt när den inte har ätit. En vägglus som har sugit blod blir nästan dubbelt så stor och får en konformad kropp.
En vägglushona kan lägga 1-5 ägg om dagen och kan under sin livstid lägga 200-500 ägg. Äggen är vita, konformade och ca 1mm långa. Det tar ca 6-10 dagar för ett ägg att kläckas i normal inomhustemperatur. Är det kallare så kan den här processen ta längre tid.
En vägglus går igenom 5 olika stadier innan den blir en fullvuxen individ. För att den ska kunna växa och ömsa skinn så måste den äta minst en gång. Det tar ca 5 veckor för en nymf att bli fullvuxen. En vägglöss kan inte föröka sig innan den nått det fullvuxna stadiet. Vägglöss kan inte föröka sig av sig själva.
Vägglöss är blodsugare och lever nära oss människor. Vägglöss kan äta och föröka sig på blod från djur men är väldigt dåliga på att ta sig igenom päls och föredrar därför människor.
Ett vanligt missförstånd är att vägglöss sitter i väggarna. Det engelska namnet “bed bugs” är mer korrekt då de föredrar att bosätta sig i sängar och andra stoppade möbler. De kan även bosätta sig bakom sängbord, tavlor och lister i närheten av de platser som vi ligger eller sitter i längre stunder.
Vägglöss är inte farliga i sig och sprider inga smittor. Bett från vägglöss kan däremot orsaka en enorm klåda och obehag. Har man aldrig tidigare blivit biten av en vägglus så kan den första reaktionen dröja upp emot 10-14 dagar. Det är viktigt att påpeka att väldigt många människor inte reagerar på bett från vägglöss. Människor som tidigare har fått reaktioner kan också sluta reagera.
Vägglöss föredrar att vara aktiva under natten men kan komma fram även dagtid för att söka föda. Efter en måltid har intagits springer den snabbt tillbaka till sin skyddade boplats.
Finns det inte tillgång på föda kan vägglusen gå i dvala och överleva upp till 18 månader. Det här är dock inget som vi har upplevt hör till vanligheterna.
Vägglöss kan springa relativt snabbt men kan inte flyga eller hoppa. Tack vare deras platta kroppsform så har vägglusen en förmåga att gömma sig otroligt bra och kan därför vara väldigt svåra att hitta med blotta ögat.
Vägglöss är riktiga överlevare och tål oftare kyla bättre än värme. Att försöka bli av med vägglöss själv är ofta dömt att misslyckas då det krävs kunskap och erfarenhet för att hantera dessa skadedjur. Det är därför viktigt att alltid kontakta ett saneringsföretag om man vet att man har fått hem vägglöss.
Vill du veta mer om vägglöss eller har andra frågor, tveka inte att kontakt oss.


Tecken på vägglöss
Det kan i ett tidigt stadie vara väldigt svårt att upptäcka de subtila tecken på vägglöss.
Här kommer ett par saker man kan hålla koll på:
- Återkommande kliande bett på kroppen
- Svarta prickar på lakan som liknar bläckfläckar
- Blodfläckar på lakan. Blodfläckarna kommer inte som många tror från själva bettet utan uppstår när man råkar rulla över en blodfylld vägglus.
- Något som kryper i sängen. Ta en bild med bra skärpa och skicka den till oss för bedömning.
Kom ihåg att inte alla bett kommer från vägglöss, inte alla svarta prickar är avföring från vägglöss och det finns mängder med olika insekter och baggar som kan komma in i vårt hem.
Studier visar att ca 30-40% av befolkningen INTE reagerar på vägglusbett.
Det säkraste sättet att få reda på om man blivit drabbad av vägglöss eller inte är att anlita en vägglushund från ett företag med lång erfarenhet och kunskap om vägglöss. Vill du boka ett hundsök direkt? Mejla eller ring oss.
Hur får man in vägglöss i sitt hem?
Det kan ibland vara svårt att med all säkerhet komma fram till hur man har fått in vägglöss i sitt hem. Vägglöss kan finnas och frodas på alla möjliga ställen där vi människor sitter eller ligger under kortare eller längre perioder. De är duktiga på att lifta i våra kläder, väskor eller andra tillhörigheter och kan därför spridas relativt enkelt och snabbt mellan olika platser.
Här kommer de vanligaste orsakerna till att man har fått in vägglöss:
- Från semestern, med övernattning på hotell, Airbnb, eller liggvagnar på tåg
- Via en spridning från en grannlägenhet eller annan lägenhet i trapphuset
- Från arbetsplatsen, särskilt utsatta är människor som jobbar inom vården och i andra människors bostäder
- Man köper en bostad där tidigare ägare haft vägglöss
- Från en begagnad möbel
Upptäcker man vägglöss i ett tidigt stadie går det oftast väldigt enkelt och smidigt att sanera. Har vägglössen hunnit bosatt sig och försöka sig under en längre tid så finns det en risk att saneringsprocessen blir både lång och dyr.


Har du hittat en vägglus i din bostad?
Det första som man måste göra är att få en professionell bedömning på ditt fynd. Det enklaste och snabbaste sättet att få ditt fynd bedömt är att ta en närbild med bra skärpa och skicka den till oss via ett sms. Du får svar inom en timme om det är en vägglus eller något annat. Du hittar våra kontaktuppgifter längre ner på sidan eller under fliken kontakta oss.
När du har fått ditt fynd bekräftat så behöver du komma i kontakt med ett saneringsföretag.
Det här behöver du göra:
- Bor du i hyresrätt, ta kontakt med din hyresvärd.
- Bor du i bostadsrätt, ta kontakt med din bostadsrättsförening.
- Bor du i villa, ta kontakt med ditt hemförsäkringsbolag.
Enligt miljöbalken och jordabalken är det fastighetsägarens ansvar att se till att sanera ohyra och skadedjur. Ansvarsfördelningen mellan hyresvärd och hyresgäst regleras i jordabalken. Som hyresvärd är du skyldig att ta till åtgärder för att utrota ohyra och skadedjur i bostadslägenheter i din fastighet.
Kom ihåg att du som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare har en skyldighet att meddela fastighetsägaren om ett bekräftat skadedjursproblematik i din bostad. I de fall där du undviker att ta tag i problemet eller informera fastighetsägaren och angreppet sprider sig till fler lägenheter kan du bli skadeståndsskyldig gentemot fastighetsägaren.
I många fall kan du behöva få en professionell bedömning för att bekräfta ett vägglusangrepp. Detta kan vi hjälpa till med.

