Vägglöss

Hundsokning-loss-hemsida

Kan hundar hitta vägglöss?

På samma sätt som man lär en narkotikahund leta efter ett antal narkotikapreparat så lär man en vägglushund att leta efter doften av levande vägglöss. Hundars fantastiska luktsinne gör det möjligt för dom att hitta extremt små dofter. Våra hundar är noggrant tränade att detektera levande vägglöss i alla dess sex stadier (från ägg till fullvuxen lus). Hundarna är också tränade att sortera mellan döda löss, avföring och ömsade skal och markerar endast levande individer och livskraftiga ägg.

Vad är en vägglus?

En vägglus är faktiskt en skinnbagge och inte en lus.  En fullvuxen vägglus är brun i färgen, ca 4-5mm lång och helt platt. När en vägglus har sugit blod fördubblas nästan deras kroppsstorlek. Kroppen blir uppsvälld och avlång. En vägglushona lägger mellan 1-2 ägg om dagen och under en livstid ca 500 ägg. Äggen är vita och ca 1mm långa. Det tar ca 6-10 dagar för ett ägg att kläckas. Det tar ca 5 veckor för en nymf att bli fullvuxen och under tiden så ömsar den också sitt skinn.

Vägglöss är blodsugare och lever nära oss människor. Dom gillar att vara nära sin föda och dras till vår kroppsvärme och utandningsluft. Vägglöss trots namnet sitter främst i våra möbler och inte i väggarna, ett mer korrekt namn är det engelska namnet bed bugs.

 Dom sprider inga smittor men lämnar oftast kliande bett. Dom är nattaktiva och på dagen gömmer dom sig gärna i mörka springor och sprickor. Finns inte tillgång på föda kan vägglusen gå i dvala och överleva upp till ett år utan mat. Dom kan också gå så långt som 30 meter i jakten på föda. Dom kan inte flyga eller hoppa men kan klättra relativt bra och är fenomenala på att hitta små gömslen tack vare deras platta kroppsform.

Vägglöss är riktiga överlevare. Dom tål kyla bättre än värme och att försöka bli av med vägglöss på egen hand är nästan alltid dömt att misslyckas.

Vägglus-planka-webb

Hur vet man om man har fått vägglöss?

Det finns tre olika sätt att upptäcka om man har fått in vägglöss. Det absolut säkraste sättet är om man har turen att faktiskt se en lus, men i dom allra flesta fallen så upptäcker man inte vägglössen visuellt förens dom har börjat föröka sig ordentligt. Anledningen till att det kan vara svårt attupptäcka vägglössen visuellt är för att dom är sitter väl gömda i våra stoppade möbler, skyr dagsljuset och kommer fram nattetid då vi sover för att suga blod.

Kliande bett eller klåda är den vanligaste symptomen på att man blivit drabbad av vägglöss, men långt ifrån alla bett är vägglössbett. Under framförallt sommarhalvåret kan man ha fått in till exempel fågelloppor om man har fåglar som bygger bo under taket på sitt hus eller blivit biten av myggor. Dom allra flesta reagerar starkt på betten från vägglöss, men hela 20% av befolkningen reagerar inte alls.

Det tredje sättet att veta om man har blivit drabbad av vägglöss är att titta efter små svarta prickar i möbler som vi tillbringar mycket tid i, dvs sängar eller soffor. Dom svarta små prickarna är vägglössens avföring. Att försöka leta efter avföring är dock inte ett helt säkert sätt att konstatera om man har vägglöss eller inte. I en tidig smitta så kan det vara näst intill omöjligt att hitta dom enstaka små svarta prickarna.

Det i särklass säkraste sättet att veta om man faktisk har blivit drabbad av vägglöss eller inte är att anlita en vägglushund.

Hur illa kan det faktiskt bli?

Hanterar man inte en vägglusproblematik inom en rimlig tid så kan situationen snabbt bli en sanitär olägenhet. Vägglössen förökar sig otroligt snabbt så länge dom har tillgång till föda. Förutom att det är direkt ohälsosamt och jobbigt att bo med hundratals vägglöss så ökar spridningsrisken radikalt ju större populationen är. En person som lever i en härd har vägglöss i mer än bara sina möbler. Vägglössen flyttar sig in bakom lister, uppåt väggarna, sätter sig bakom tapetsläpp, hittar gömslen i andra inredningsdetaljer och tillslut sitter dom även i kläderna och därmed kryper på själva personen. En person som har fått vägglöss på sina kläder tar även med sig dom till sitt jobb, biblioteket, bussen eller hem till en vän. Det räcker med att en befruktad vägglushona kryper ner i stolen i lunchmatsalen eller sätet på bussen för att någon annan person sen ska kunna få med sig den här lusen hem till sig och själv bli drabbad.

Det finns ett antal anledningar som var för sig eller tillsammans har gjort att vägglusproblematiken eskalerat drastiskt i Sverige:

  • Vi reser mer än någonsin förr
  • Vi köper begagnade möbler
  • Okunskap kring vägglöss
  • Utanförskap

Vi på QDD är måna om att sprida vår kunskap och utbilda våra kunder om vägglöss och deras biologi. Vi kan svara på alla era frågor utifrån vetenskaplig fakta och vår långa erfarenhet i branschen. 

misstanke-1-tjänster

En mätt nymf

Här ser man en nymf som förmodligen ätit sin första måltid. Vägglössens kropp sväller upp ju mer blodfylld den blir. Hade nymfen inte precis ätit så hade vi inte kunnat se den med blotta ögat. Det är inte ofta man ser en lus krypa helt öppet på ett lakan. Men ibland har man tur.