fbpx

Hitta vägglöss med hundar

Hund på armstöd på soffa sniffandes efter vägglöss

Kan hundar hitta vägglöss?

På samma sätt som man lär en narkotikahund leta efter ett antal narkotikapreparat så lär man en vägglushund att leta efter doften av levande vägglöss. Hundars fantastiska luktsinne gör det möjligt för dom att hitta extremt små dofter. Våra hundar är noggrant tränade att detektera levande vägglöss i alla dess sex stadier (från ägg till fullvuxen lus). Hundarna är också tränade att sortera mellan döda löss, avföring och ömsade skal och markerar endast levande individer och livskraftiga ägg.

Varför anlita en hund som kan hitta vägglöss?

En väldresserad hund tillsammans med en erfaren hundförare har en träffsäkerhet uppemot 90%. En duktig saneringstekniker har ca 40-60% chans att själv hitta lössen i ett tidigt stadie vid en vanlig inspektion.

En hund kan säkerställa ett stort antal utrymmen under betydligt kortare tid än vad en tekniker kan, vilket sparar både tid och pengar. Våra hundar har även förmågan att detektera en endast levande vägglus bland mängder av döda löss, ömsade skal och avföring. Det här gör våra hundar till det mest optimala och säkraste verktyget för kontroller efter saneringar.

Att anlita en vägglushund för att jobba förebyggande syfte är välinvesterade pengar för alla typer av verksamheter där människor finns i rörelse eller uppehåller sig under längre stunder. Tillåter man ett vägglusangrepp att växa tillåter man också saneringskostnaderna att skena. Ett stort angrepp innebär oftast att det krävs mer än en sanering samt att lister, golv och väggar måste rivas för att man ska kunna bli av med vägglössen. Enorma kostnader som lätt går att undvika.

Vi utför arbete åt både företag och privatpersoner. Det är väldigt enkelt för dig som privatperson att anlita en vägglushund vid misstanke om vägglöss. Mejla eller ring oss så hjälper vi dig.

Har du ett specifikt önskemål eller vill veta mer? Kontakta oss idag.

Förebygg löss

För alla typer av verksamheter där människor övernattar, sitter eller ligger under längre stunder.

Vägglössen förökar sig exponentiellt, dvs dom blir många väldigt fort, och därför är det otroligt viktigt att upptäcka dom så snabbt som möjligt! Att få in en vägglus är i sig inget större problem. Det är inte värre än att ha en mygga i rummet. Det är däremot en helt annan sak om man får in en befruktad hona eller två löss av olika kön. Hittar man då inte lössen relativt fort så har man inom några få månader ett enormt problem med tusentals vägglöss.

Att arbeta proaktivt med våra vägglushundar där man hittar vägglössen i ett så tidigt skede som möjligt innebär att:

beagle som söker efter vägglöss under en säng
om-oss-sida-hundsök

Spridningskontroll

När vägglöss har hunnit etablera sig i ett utrymme under en längre tid (längre än ca 4mån), och blivit väldigt många, så finns det nästan i alla fall en stor spridningsrisk. Spridningsrisken för vägglöss är väldigt mycket större än vad man tidigare har trott. 

En spridning från en härd av vägglöss kan vara extremt omfattande beroende på hur miljön ser ut. Bristande täthet mellan rum och lägenheter, ventilationssystem och människor i rörelse är en bidragande faktor till att vägglössen kan sprida sig helt obehindrat. En boende med en vägglusproblematik som kanske inte har vetskap om vad det är som orsaker dom kliande betten på kroppen och skakar sina lakan på balkongen kan oturligt nog sprida vägglössen till sina grannar.  En vägglus kan också helt sonika knalla rakt ut genom en vanlig ytterdörr och vidare till en granne.

Spridningsrisken är också stor i lägenheter eller andra utrymme som har evakuerats pga. vägglusproblematik eller annan orsak. Vägglöss är riktiga överlevare. Finns det inte föda (människor) i deras närhet så kommer dom att ta sig dit födan finns, dvs till den bebodda lägenheten eller utrymmet bredvid, ovanför eller under.

Misstanke om vägglöss

Att anlita en vägglushund vid misstanke om vägglöss kan vara en väl spenderade pengar. En tidigt upptäckt smitta är betydligt enklare att sanera.

Väldigt många människor reagerar inte på vägglusens bett och det ofta ganska svårt att själv se spåren som vägglössen lämnar efter sig. 

Det kan finnas flera anledningar till att man misstänker att man har fått in vägglöss i sitt boende eller i sin verksamhet.

Exempel på rimliga anledningar för misstanke:

20220409-IMG_2137
20220409-IMG_1209
DSC_2262-webb

Säkerställande efter sanering

Det finns i dagsläget ingen saneringsmetod som fungerar till 100% varje gång. Det finns ett antal nyckelfaktorer som spelar en stor roll i hur stor chans att en första sanering blir helt lyckad (dvs dödar alla vägglöss).

Sen finns det hundratals fall då saneringar har utförts exemplariskt och man har följt förhållningsreglerna till punkt och pricka men trots det inte lyckats bli av med alla vägglöss inom en rimlig tid. Att förlita sig på hur man upplever en sanering är inte alltid att rekommendera. Alla människor blir bitna av vägglöss men ca 30-40% av befolkningen får inte klåda av betten. Man kan också efter en viss tid bygga upp en resistens mot betten.

Förutom det faktum att en person kan sluta reagera på vägglusbett så finns det också en risk att enstaka ägg, nymfer eller fullvuxna löss har överlevt saneringen p g a deras otroliga förmåga att hitta bra gömställen. Beroende på vilken vägglus (ägg, nymf eller vuxen) som har överlevt saneringen så kan det ta allt från två veckor till tre månader innan man upptäcker att man fortfarande har vägglöss.

Att låta en saneringstekniker försöka säkerställa en sanering är långt ifrån en tillförlitlig metod. Det är oerhört svårt för en människa att med enbart synen försöka hitta en överlevande vägglus på vift eller ett levande ägg.

Att jobba med en vägglushund för att säkerställa saneringar är ett sätt att ha full kontroll över hela processen från upptäckt till friskrivning. 

Våra vägglushundar i arbete

Fordon

Bagage

Sängar

Lister